A kórházak épületeiből szépen lassan eltűnnek az ápolók

Igen csak elterjedt a sajtóban, hogy a budapesti kórházak, azon belül a Jahn Ferenc Kórházból is, annyi ápoló ment át az IKEA-ba dolgozni. Az érdekesség az ebben, hogy osztályt zártak be, viszont a hír nem igaz. Már más is írta azt, hogy ez sajnos valós problémába sorolandó. Pontosabban az ápolói bérek annyira alacsonyak, hogy egy egyszerű áruházi állás is jóval jobbnak minősül az egészségügyi dolgozók számára.

Jahn Ferenc kórházak eltünnek

Jahn Ferenc kórházak része eltünnek | Fotó: Index oldaláról.

Felmérés megállapítása szerint egy egyetemi klinikán dolgozott egy magasan képzett kórházi szakdolgozónak nevezhető. Vannak, akik 25 éves tapasztalattal dolgoznak a kórházak területén. A mai világunkban ez diagnosztikában nélkülözhetetlen képalkotó eljárásokkal dolgozott. Most meg már az IKEA-ba dolgozni, ahol 20-30 százalékkal többet kereshet, valamint nagyon vonzó a cafetéria rendszer is.

Kórházak utáni megoldások

Ezt a konkrét példát Balogh Zoltán, aki nem azonos Balogh Zoltán miniszterrel, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke osztotta meg az érdeklődőkkel a Magyar Kórházszövetség április konferenciáján. Az említésén az történt, hogy mennyire nem versenyképes a magyar egészségügy, és mennyire nem tudja megtartani az értékes munkaerőt az egészség úgy területén. Persze ez nem lepte meg az IKEA híre, amely szerint a Jahn Ferenc Kórházban is több ápoló mondott fel és emiatt – legalábbis a Hír Tv – az egyik belgyógyászati osztály jelenleg nem működőképes.

Mi is elkezdet itt is és ott is olvasni. Így, a felmérés eredményre vezetett. Megtudtuk, hogy az Index megkeresése után a kórházak, ahol választ ígértek, befejeződtek. A portálhoz érkezett egy válasz a kórháztól „Tervezett felújítások, megújuló kórtermek a Dél-pesti Kórházban” című közlemény.

Meglepetés még az volt, hogy a kórház közleménye szerint tömeges felmondás nem történt, az mindenesetre beszédes szövegezés volt. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara honlapjának állásbörze rovatában épp szerdán jelent meg négy álláshirdetés is a Jahn Ferenc Kórházba. A keresés alatt, leginkább ápolót keresnek a neurológiai osztályra, a kardiológiai őrzőbe és a felfekvésekkel foglalkozó decubitus csoportba, sőt még egy egészségügyi adminisztrátori állást is közzétettek.

Kórházak felvételi része

Kórházak felvételi listája | Fotó: Index oldaláról.

Többet fizetnek és nem emberéletekről van szó

„Az ápolók olyan emberközpontú hivatást gyakorolnak, amely más humán-szolgáltatási ágazatokban is kamatoztatható” – mondta Balogh Zoltán, majd folytatta, hogy „egy áruházi pénztárosnak vagy eladónak is emberekkel kell foglalkoznia, az a munka is állóképességet igényel”- fejezte be. Erről már sokkal korábban mondta a szakdolgozói kamara már korábban kapott híreket.

Egy egészségügyi dolgozó megszokta, hogy hétvégenként, sőt még este is dolgozik. Csak hosszú műszak után kapja meg a szabadnapjait. Nemcsak a magasabb fizetés a vonzó számukra az áruházaknál. Itt nem igazán kell fél 7-kor kezdeniük, mint az egészségügyi intézményekben.

A bérek emelkedni fognak

A Hír Tv-nél jól bejáratott választ húzta elő Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezetője: jelentősen emelték az egészségügyi dolgozók bérét, ez 30-70 százalékig terjed. És a többi? Az elmúlt években valóban történtek béremelések, sőt még folytatódni is fog a következő években is. Itt jön a kérdésünk, ahol kiderül, hogy nem veszi figyelembe, akik az állami cégeken kívül piac és munkaerőpiac működik. Az emberek is ennek törvényszerűségei szerint cselekednek.

A hírportálok viszont észre vették, hogy az elmúlt években az orvosok és az ápolók külföldre áramlásáról lehetett sokat hallani. Idén maga Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára jelentette be egyfajta eredményét, miszerint hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően 2015 és 2016 között CSAK 15 %-al csökkent a külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérő ápolók létszáma. Fizetésemelés ide, vajon ki ítéli el azt a kórházi dolgozót, aki mégis inkább elmegy pénztárosnak egy boltba, vagy raktára, ahol jobban fizető állásnál dolgoznak?

Emelkedik a fizetés, hévégén még pótlék is jár

IKEA munkahely

IKEA munkahely és lehetőségei

A volt dolgozok a középfokú végzettségük mellett 2-3 éves OKJ-s képzést végeznek el. Fizetésük a mai világban bruttó 160 és 180 ezer forint körül van, ami a gyerekek számától és egyéb körülményektől függően nettózva 111 és 168 ezer forint között van.

Az IKEA az Index portál kérésére azt válaszolta, hogy: a nem vezető beosztású munkavállalók átlagos személyi alapbére náluk 202 ezer forint. Viszont ez csak bruttó összeg. A teljes IKEA Kft. esetében az összes munkavállalót figyelembe véve ez az összeg 270000 Ft. Ez alapbérnek felel meg. Sőt, meglepetésre még erre jönnek a pótlékok, amiket szombatra is fizetnek hétvégi pótlékként, meglepetésre nem csak vasárnapra. A juttatási rendszer része ezen felül az éves bónusz pénz is, a bérlettámogatás, az étkezéshez történő hozzákérést és a TACK nevű nyugdíjprogram is.

A portálok is írtak arról, hogy már korábban is megjelentek hírek. A munkaerőhiánnyal küzdenek a Magyarországon működő áruházláncok, amelyek emiatt magasabb fizetéseket kínálnak. Az Aldi árulfeltöltőinek legmagasabb elérhető bére 40 órára bruttó 216 500 forint, a pénztárosok pedig 296 300 forintot kereshetnek.

Az egészségügyben vitathatatlanul jelentős béremelés történt az országunkban, ismerte el a kamara elnöke. A fizetési emelésük átlagos béremelése 26,5 százalék volt, idén novemberben további 12 százalékkal emelkedik. Így, 2018 és 2019-ben pedig további 8-8 százalékkal emelkedne a bérük. Viszont, ha emelkedik a bérük, akkor miért nem elé a bér? Különösen jelentős volt a béremelés az OKJ-s végzettségű ápolóknál, ő maguk 30-35 százalékkal is nőttek a béreik, mondta Balogh Zoltán.

Vajon miért válasszák ezt a fiatalok az érettségi után? Valamin 2 és 3, vagy akár 4 évnyi tanulással, akkor miért nem éri meg nekik jobban elvégezni egy három vagy négy éves felsőoktatási alapszakot (BSC)? – tette fel a kérdést Balogh úr. A Kamara elnöke szerint a döntéshozóknak azt kellene megérteniük, hogy ha ez a helyzet fennmarad, még többen vándorolnak el.

Szólj hozzá!

Legyél te az első hozzászóló!

Visszajelzés
avatar
wpDiscuz